Cara Masak Sayur Labu Masak Lemak

Memasak sayur labu siam bisa dibilang sangat praktis lho sebab memasaknya nggak membutuhkan waktu yang lama. Lepas tu mokcik jerang santan dengan hirisan bawang merah bawang putih.


Pin On Cooking

Sayur masak lemak labu kuning dan kacang panjang ini enak dihidangkan dengan nasi putih bersama lauk-lauk lain.

Cara masak sayur labu masak lemak. Masak dengan api sederhana sambil dikacau sentiasa. Labu siam juga memiliki. Mesti kacau supaya santan tak pecah minyak ye.

Sayuran ini bisa dikonsumsi dengan cara direbus untuk dijadikan lalapan ataupun bisa diolah dengan kuah santan maupun ditumis. Teringin nak merasa makanan kampung. Lepas tu Kjee tengoklah cara-cara Che Mat masak lauk tu.

2 Masukkan labu dan bahan B ke dalam periuk. Masukkan serai daun kunyit. 1 Kupas kulit labu buang bijinya dan potong kiub.

Masak lemak kuning sayur ini memang enak di nikmati cara memasaknya mudah dan menjadi. Cara-cara 1Mula-mula buangkn kulit labu air potong ikut suka masing2 bersihkn. Untuk makan sendiri lauk simple dah lah yang penting ada sumber khabohidrat protien mineral dan vitamin.

Alahai malunya nak citer. Apabila sudah mendidih tutup api dan hidangkan. Jangan lupa video penyediaannya di Azie Kitchen Youtube Channel di SINI.

Kemudian masukkan hirisan bawang merah bawang putih cili merah cili hijau dan daun kunyit. Cara menyediakan 1. Hari cuti duduk rumah takde plan nak keluar memang ingat nak makan saja.

Kemudian masukkan pucuk manis dan perasakan dengan garam secukupnya. Perasakan dengan garam secukup rasa dan kacau perlahan-lahan agar sayur sebati dengan santan. Jom layan resepi yang saya gunakan di bawah ini.

Boleh juga masukan tempe kacang panjang atau suhun. Basuh labu yang dah dipotong. Dia suruh buat masak lemak putih labu.

Rebuskan hingga labu lembut. Untuk menambah pelbagai citarasa gittu. Renihkan sebentar dan setelah masak bolehlah matikan api dapur.

2Kemudiansatukan kesemua bahan2 kecuali labu air timun di dalam periuk dan masak hingga mendidih dgn menggunakan api pelahan 3Masukkan labu air dan gaul hingga rata. Nasib baik masih elok je lagi labu ni belum rosak. - Rebuskan 2 cawan air dengan bawang putih bawang merah dan bilis hingga mendidih.

- Bila labu dah empuk boleh masukkan santan boleh tambah air sikit dan garam masak sebentar dengan api kecil bila ada buih-buih mendidih kecil boleh matikan api. Cara Menyediakannya Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga naik baunya Masukkan 1 cawan air dan biarknaaia reneh sektika Masukkan labu santangaram dan perasa. Kalau nak lagi sedap masukkan pucuk labu sekali tapi sebab musim PKP ni mana nak cari pucuk labu.

Tumbuk bawang besar bawang putih dan cili. Ada kalanya tak tambah sayur lain hanya labu saja. 4 Perasakan dengan garam secukupnya.

Buka api dan guna api perlahan. Tambah air sikit jangan terlalu pekat santan. Tumis bahan yang ditumbuk tadi hingga naik bau.

Kacau kuah sesekali agar santan tidak pecah. Kemudian masukkan sedikit serbuk kunyit ke dalamnya. Campurkan bahan kisar santan air dalam periuk.

Untuk resepi ini Che Nom masukkan ikan bilis tetapi anda boleh gantikan dengan udang kering ataupun udang. Campur air bersama santan dan panaskan di dalam periuk. Jadi saya masukkan sedikit sayur sawi bagi menambah warna pada masak lemak ini.

Masakkan hingga mendidih sekali lagi. Masukkan santan ke dalam masakan. Jom masak sayur lemak cair ini.

Suami rajin beli sayur buah labu ini. Patutlah bila udah siap lauknya labu tu lembik dan ada jugak yang hancur. Kemudian masukkan labu kuning yang dah siap dipotong kecil.

Masukkan sedikit air ke dalam tumisan. Cara memasak Sayur Kubis Masak Lemak Masukkan bawang yang dah siap dihiris ke dalam periuk bersama dengan ikan bilisudang kering. Selain itu rupanya labu siam merupakan sayuran yang mengandung karbohidrat di dalamnya.

Kacau santan dan semua bahan-bahan. Apabila mendidih masukkan keledek dan biarkan sehingga lembut. Kebetulan di dalam peti sejuk masih ada setengah biji labu baki buat kuih koci labu minggu lepas.

Bila hampir mendidih masukkan labu teruskan mengacau perlahan2 sehingga labu hampir empuk. Resepi Masak Lemak Labu Udang. Kalau di kampung masakan ni selalu dihidangkan.

Mokcik rebus dulu labu yang telah dipotong dadu. Adoiii memanglah mokcik antara yang tak reti nak memasaknya. Kali ini buat masak lemak putih labu dengan bayam.

Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali. Masak dengan api perlahan hingga mendidih. Guna santan kotak kecik je.

Kejap-kejap masuk dapur cari benda untuk dikunyah. Daripada makan jajan yang kurang berkhasiat lebih baik masak nasi dan lauk. Bairkan sayur masak sepenuhnya.

Hari ni tiba-tiba teringin nak menjamah masak lemak labu. Resepi Kobis Masak Lemak Putih hidangan ala kampung yang ringkas tetapi sangat membuka selera. Bila labu empuk bolehlah matikan api hidang.

3 Tambahkan santan cili merah dan daun kunyit bila labu dah separuh empuk. - Masukkan labu dan serbuk lada hitam tutupkan periuk sebentar. Apabila sudah mendidih dan labu lembut masukkan santan cili merah daun kunyit dan serbuk lada hitam.

Sejak bungkus sayur-sayuran dalam ziplog bag ni. Salah satu sayur buah kegemaran aku dan seisi keluarga untuk di buat lauk adalah buah labu. Perahkan asam limau Biarkan seketika sehingga labu masak dan angkat.

Masukkan garam serbuk perasa secukupnya. Anda boleh mencuba ikut selera masing-masing. Masukkan semua bahan kecuali santan cili merah dan daun kunyit ke dalam periuk.


Azie Kitchen Masak Lemak Labu Kuning Resep Makanan Makanan Masakan


Labu Masak Lemak By Mat Gebu Via Flickr Spicy Dishes Malaysian Food Food To Make


Pucuk Labu Masak Lemak Putih Resep Masakan Asia Resep Masakan Malaysia Masakan


Resep Pucuk Labu Kuning Masak Lemak Hasil Kebun Sendiri Yeay Resep Masakan Resep Sayuran Resep Masakan Indonesia


Dari Dapur Orang Kampung Masak Lemak Labu Campur Sawi Ulam Pucuk Keledek Rebus Resep Masakan Asia Resep Masakan Malaysia Labu


Mamafami S Spice N Splendour Labu Masak Lemak Dengan Pucuk Manis Masakan Malaysia Resep Sederhana Resep Masakan Malaysia

LihatTutupKomentar